Forslag: Kommunen indgår i et samarbejde med Køge Bugt Stenrev (KBS) om at etablere et formidlingsrev ved Mosede. Det kan lige ved Mosede Fort i forlængelse af høfderne. Der afsættes kr. 500.000,- til et projekt i 2021 i samarbejde med KBS og Natur- og Miljørådet. På længere sigt ænsker KBS at inddrage samtlige kommuner omkring bugten
Et formidlingsrev er et rev, der formidler de effekter, et stenrev giver havmiljøet. De egentlige stenrev vil oftest ligge på så dybt vand og så langt fra land, at de færreste borgere vil kunne få adgang til det. Derfor skal et formidlingsrev ses som 1. etape i en fase, hvor der opbygges større rev længere ude.
Stenrevs virkning:
I et område domineret af sandbund er det ikke meget liv. Der kan eventuelt gro ålegræs, men der vil mangle mange andre planter. Især mangler de bundlevende planter af storalgetypen, der har stor betydning som skjulesteder for fisk og som bærer af småplanter og smådyr, der er føde for fisk.
Et stenrev har derudover mange huller og småhuler, hvor fisk af forskellig størrelse kan søge tilflugt.
Derved øges biodiversiteten eksplosivt på havbunden ved og lige omkring et rev rev. Effekten indtræder i løbet af et år og tager ca. 5 år om at være fuldt udviklet.
Som eksempel på et formidlingsrev og den hurtige effekt kan bruges Triton rev ved Sønderborg, se http://alsstenrev.dk/formidlingsrevet-soenderborg-strand-triton-soenderborg/.
Tritons rev: Formidlingsrev etableret ved Sønderborg Slot i 2016. Bygget af 800 m3 granitkantsten. Her findes informationsplanche, snorklesti og undervandsplancher. Formidlingsrevet er vores vindue ud til naturgenopretningsprojekterne.