Tale ved ministerbesøg 28. juni 2021 på Olsbækeng
Kære minister, kære borgmester, kære alle sammen.
Da Peter Schaarup fra administrationen ringede her i formiddag og fortalte, at jeg som formand for Danmarks Naturfredningsforening i Greve (DN Greve) og medlem af styregruppen for projektet, skulle sige et par ord, blev jeg meget glad. Jeg fortalte ham, at jeg til lejligheden har nogle gode matematikervittigheder, som jeg er sikker på, ministeren ville goutere. Jeg fik til svar, at et par takkeord ville række. Så det gør jeg så. Der er nemlig meget at takke for.
Dette projekt vi her står over for, bærer mange af de kendetegn, et godt naturprojekt skal have: samarbejde og faglighed.
Først og fremmest skyldes projektet et samarbejde i byrådet ved budgetforliget 2020 om en naturbevilling på 500.000 kroner, som skulle forvaltes af kommunens grønne, rådgivende råd: Natur- og Miljørådet. Uden dette samarbejde i byrådet om den grønne bevilling, havde projektet ikke kunnet lade sig gøre.
Dernæst var der et godt samarbejde i Natur- og Miljørådet. Jeg havde i flere år gået og syntes, at denne eng var lidt kedelig, og vi har tidligere foreslået fra DN Greve, at der skulle skabes mere liv i form af vilde blomster og dyr, insekter, fugle med mere. Så da vi forelagde DN Greves ide i Natur- og miljørådet, blev vi naturligvis glade over, at der var flere, der kunne se ideen, og vi fik stort set et enigt N&M-råd bag os. Her viser, at et råd, der kender hinanden, og som kan tale om tingene, kan blive enige om også forholdsvis (i denne sammenhæng!) store opgaver.
Projektet går i gang
Derefter kom planlægningen, hvor projektets rådgiver fra Vanas Vand og Miljø I/S, Greve kommunes forvaltning og N&M-rådet viste stor faglighed i hele projektlægningen, og hvor forvaltningens omhu og høje faglige niveau sikrede, at detaljerne kom på plads. Og en styregruppe med repræsentanter fra kommunens miljøafdeling, DN Greve som Natur- og Miljørådets repræsentanter, Natur- og miljørådets formand, Torben Hoffman som formand og forankring til det politiske niveau kom på plads. Og styregruppen har gennem hele projektet samarbejdet fortrinligt. Men slutteligt og ikke mindst havde samarbejdet i det sidste led i denne kæde enorm betydning: Det var naboerne, som blev hørt, kom på besøg og deltog i en følgegruppe og som sagde god for planerne, endda med stor begejstring fra flere sider. Uden naboopbakningen var det heller ikke blevet til noget. Og til allersidst har det betydning, at vi i Greve har et langt og produktivt samarbejde med Henrik Skafte fra Højgård Kvæg, der har mere end 20 års erfaring med at anvende Hereford Kvæg til naturpleje. Det er hans kvæg, vi nu kan nyde og hans erfaring, vi trækker på
Mere ny natur i fremtiden
Derfor håber vi nu i DN Greve, at vi kan bruge disse gode erfaringer med samarbejde til flere projekter, der kan bringe Greve frem på biodiversitetskortet. Vi trænger til det med en plads som 94 af 98 kommuner med kun knap 4% skov (landsgennemsnit 14%), knap 1% søer (landsgennemsnit 2%) og 2,3% åbne moser/eng (landsgennemsnit 6%). Og den natur, vi har rækker kun til en plads som nr 92, når vi kun ser på naturen i Greve. De grønne områder, vi har, indeholder simpelthen ikke nok natur. Vi har altså brug for et stort samarbejde fremover. Jeg håber, det bliver muligt.
Men i dag skal der nu her lyde tak: Tak til politikerne bag budgetforliget for år 2020, tak til Natur- og Miljørådet og formand Torben Hoffman, til naboerne og til Greve Kommunes Center for Teknik & Miljø, især Peter Schaarup og Line Hermansen og den valgte rådgiver Thomas Møller.